Η σχέση του Αρχιπλοιάρχου Π.Ν ε.α. Α.Λιονάκη με την Αρχή της Ιστορίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

235

και η συναδελφική αλληλεγγύη του Αντιναυάρχου Π.Ν ε.α Γ. Δεμέστιχα !

Είχε παραμείνει άγνωστη έως τον Σεπτέμβριο του 2007 η Αρχή της Ιστορίας του “Μουσείου Κρήτης, Ιερού χώρου Προβολής της Ναυτικής μας Παράδοσης και της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης ! Όμως έστω και ετεροχρονισμένα μετά την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων, ο τότε Πρόεδρος του Ν.Μ.Κ Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α Κ. Μανιουδάκης και το Διοικητικό του Συμβούλιο, απένειμαν στο Αρχιπλοίαρχο Π.Ν ε.α Α. Λιονάκη τον τιμητικό τίτλο του Ευεργέτη, για την ουσιαστική συμβολή του στην δημιουργία του Ν.Μουσείου Κρήτης και την ανάπτυξή του. Τότε το όνομα και ο βαθμός του χαράχθηκαν στον Πίνακα των Ευεργετών, σε περίοπτη θέση του Ν. Μουσείου !

Τον Ιούνιο του 1972 ως Διοικητής ΝΑΣΚΡΗ ο Πλωτάρχης τότε Α. Α. Λιονάκης Π.Ν επελέγη και ορίσθηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής από τον ΔΔΜΝ Υποναύαρχο Α. Γιαννόπουλο Π.Ν. ο οποίος τότε είχε έδρα τον χώρο του ΝΑΣΚΡΗ, για την οργάνωση της Ναυτικής Εβδομάδας η οποία περιελάμβανε Ναυτική Έκθεση και Ενετική βραδιά !

Έχοντας από τον ΔΔΜΝ Υποναύαρχο Α. Γιαννόπουλο Π.Ν. την “εν λευκώ” διαχείριση της όλης προσπάθειας, είχε στην διάθεσή του την πλήρη υποστήριξη των συνεργείων του Ναυστάθμου Κρήτης ! Με το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και μόνο κατά περίπτωση ως συνεργάτη, τον τότε Υποπλοίαρχο (Μ) Α. Παπαγεωργίου Π.Ν. , πραγματοποιήθηκε σταδιακά η αποκατάσταση του χώρου της Εκθέσεως στο Γιαλί Τζαμισί, (σοβαντίσματα, χρωματισμοί κλπ) και ετοιμάσθηκε ο χώρος για την υποδοχή των εκθεμάτων.

Η κατωτέρω φωτογραφία παρουσιάζει αριστερά τον τότε Πλωτάρχη Α. Λιονάκη Π.Ν Διοικητή ΝΑΣΚΡΗ και δεξιά τον τότε Υποπλοίαρχο {Μ) Α. Παπαγεωργία Π.Ν της Διεύθυνσης Καυσίμων Ν.Κ στο Μαράθι, αμέσως μετά την μεταφορά και τοποθέτηση της αγκύρας.


Η συνεργασία με τα συνεργεία του Ν.Κ ήταν αρίστη ! Έγιναν κατασκευές Σημαιών της Επανάστασης του 1821, η πινακίδα της εισόδου στην Έκθεση, βιτρίνες τοποθετήσεως των βοηθημάτων των Ναυτιλλομένων σε ότι αφορούσε τότε την Ακτοπλοϊα και την Αστρονομική Ναυτιλία.

Από το παροπλισμένο Α/Τ ΝΙΚΗ αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στον χώρο της Εκθέσεως το πηδάλιο η μαγνητική πυξίδα και τα χειριστήρια των μηχανών του, ενώ μεταφέρθηκε μία μεγάλη άγκυρα με στύπο, η οποία τοποθετήθηκε κάτω από τις τέσσερεις σημαίες (ως ανωτέρω φωτογραφία ) όπως και διάφορα άλλα εκθέματα.
Η αμέριστη συνδρομή της Σ.Ν.Δ ολοκλήρωσε τα εκθέματα, με την αποστολή και τοποθέτηση ομοιωμάτων Πολεμικών Πλοίων, ναυμάχους σπάθες, Στολής Ν. Δοκίμου και Ναυάρχου με τρικαντό ( διαδρομή της σταδιοδρομίας ενός Αξιωματικού του Π.Ν ) και διάφορες φωτογραφίες από πολεμικές επιχειρήσεις του Π.Ν.

Για την υποδοχή το κοινού, ”επιστρατεύτηκαν” μαθήτριες του Λυκείου Χανίων ντυμένες ναυτικά ( ήταν και οι πρώτες …..ναυτίνες του Π.Ναυτικού ) και οργανώθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας Ναυτικού θέματος στον χώρο της Ν. Εκθέσεως !
Η μεγάλη ανταπόκριση των Χανιωτών στην επίσκεψη του χώρου της εκθέσεως και σύμφωνα με τα σχόλια του τύπου ο εντυπωσιασμός τους από αυτήν, είχε σαν αποτέλεσμα να μη διαλυθεί η Έκθεση ! Τα εκθέματά της αποτέλεσαν τον πυρήνα, του ιδρυθέντος τον επόμενο χρόνο Ναυτικού Μουσείου Κρήτης σε χώρο κτηρίων του Φιρκά, ο οποίος παρεχωρήθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού !

Όμως ήταν καθοριστικής σημασίας η υποστήριξη του τότε Υποπλοιάρχου Γ. Δεμέστιχα Π.Ν του Επιτελείου ΔΔΜΝ, αργότερα Αρχηγού Στόλου με τον βαθμό του Αντιναυάρχου Π.Ν, στον οποίον έχει απονεμηθεί και ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού Στόλου.

Ο ΝΑΣΚΡΗ συμμετείχε τότε σε μία άσκηση διαρκείας του ΝΑΤΟ επί χάρτου, όμως προς τιμήν του, προθυμοποιήθηκε να την διευθύνει εκείνος, παράλληλα με τα καθήκοντά του στον ΔΔΜΝ, ώστε απερίσπαστα ο Διοικητής ΝΑΣΚΡΗ να ασχοληθεί με την προετοιμασία της Ναυτικής Εκθέσεως. Ήταν μία εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης, η οποία χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας στην μεγάλη Οικογένεια του Π. Ναυτικού στην οποία ανήκουμε!

Αρχιπλοίαρχος Π.Ν ε.α Αναστάσιος Α. Λιονάκης

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Χανίων ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ Τρίτης 4 Ιουλίου και Παρασκευής 7ης Ιουλίου 1972.

Previous articleOn Air
Next articleΠαράδοση καθηκόντων Κυβερνήτου του Α/Τ Κουντουριώτης,…