Παραλαβή του ΑΒΥΠ Γ. Μαριδάκης και ο περιπετειώδης πλους από Subic Bay Manila Philipinnes προς Ελλάδα !

95

Ύψωση Ελληνικής Σημαίας στο ΑΒΥΠ Γ. Μαριδάκης  εν ορμω Subic Bay Manila Philippines.

Ήταν 30η Ιουνίου 1958, όταν υψώθηκε η Ελληνική σημαία στο ΑΒΥΠ Γ. Μαριδάκης πρώην LSSL – 65 που ναυπηγήθηκε στο Portland Oregon τον Δεκέμβριο του 1944. Στην φωτογραφία από την τελετή παραδόσεως – παραλαβής την στιγμή έπαρσης της σημαίας στο Subic Bay – Manila – Philippines .

Διακρίνονται μεταξύ των επισήμων ο Κυβερνήτης τότε Πλωτάρχης Β. Μητσάκος Β.Ν και ο Ύπαρχος τότε Ανθυποπλοίαρχος Κ. Καρδούλης Β.Ν. Στο Επιτελείο του πλοίου ήταν οι Σημαιοφλοροι Β.Ν Κ. Καταγάς, Σ. Καλαντζόπουλος, Α. Λιονάκης και Ε. Βουρεξάκης.

Στην γέφυρα ο τότε Σημαιοφόρος Α. Λιονάκης Β.Ν ως Αξιωματικός Συνεννοήσεως και Μετεωρολόγος του πλοίου. Μετά τον απόπλου μας από το Subic Bay, ελήφθη σήμα για την κίνηση ενός Τυφώνα προς την περιοχή πλου μας  ο οποίος μας πλησίαζε !!! Έχοντας μελετήσει τους τυφώνες ακολουθήσαμε με επιτυχία την αποφυγή του, μέσω του ακίνδυνου τεταρτοκυκλίου του και επαναπλεύσαμε ασφαλεις στο Subic Bay !

Μετά την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της μεγάλης αποθαλασσίας από τον τυφώνα, αποπλεύσαμε αρχές Σεπτεμβρίου 1958, μέσω της Νοτίου Κινεζικής Θάλασσας Palawan Passage, με βλάβες στο RADAR και την γυροσκοπική πυξίδα, ενώ λόγω της συνεχούς βροχής υπήρξε αδυναμία Αστρονομικού στίγματος.

Χρησιμοποιώντας όμως με επιτυχία την Ηλεκτρονική συσκευή LORAN με τους σταθμούς LORAN να καλύπτουν την περιοχή αυτή καταπλεύσαμε στην Σιγκαπούρη. Στην συνέχεια μέσω Κόλπου της Βεγγάλης με ισχυρούς Μουσώνες, της Κεϋλάνης, Βομβάης, Καράτσι, Άντεν, Ερυθράς Θάλασσας και Πορτ Σάϊδ, βρεθήκαμε στην Μεσόγειο και αφού διανύσαμε συνολικά 8.000 ναυτικά μίλια, καταπλεύσαμε στον Β.Ν.Σ στις 11 Νοεμβρίου 1958 !

Ήταν ένας πολύ επικίνδυνος πλους, όμως με μεγάλες εμπειρίες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στην Αστρονομική και Ηλεκτρονική Ναυσιπλοία για την σταδιοδρομίας μας !

Previous articleΣτο ΑΒΥΠ Γ. Μαριδάκης ο τότε Σημαιοφόρος Α. Λιονάκης Β.Ν.
Next articleLuis Fonsi “Poco A Poco”